OVERSLAANDE VONKEN

ekspositie aksiekunst 1967-1975


Herman Ysebaert
Jan Koperdraat
Toos Koedam

TOOS KOEDAM

Utrecht 1924 / Amsterdam 2006

Beeldend kunstenares

Jan Koperdraat Toos Koedam studeerde aan de Kunstnijverheidsschool (tegenwoordig de Gerrit Rietveld Academie).
Zij werkte vanaf 1945 als beeldend kunstenares (schilderijen, tekeningen, wandkleden) en als illustratrice (onderwijsliteratuur, verhalen, bijbels, Stichting voor het Kind, etc.).

Toos Koedam exposeerde onder meer in het Stedelijk Museum te Amsterdam, in Museum Fodor (Amsterdam), Museum van Religieuze Kunst (Utrecht), Stadhuis van Heerlen, Mozeshuis, Vrouwenhuis (Amsterdam), vanaf 1970 vooral in groepsverband: samen met het Februari Kollektief, Kunstenaars in Verzet, de reizende expositie 'Vrouwenverzet' en het Vrouwen Kunst Kollektief.
Zij nam deel aan diverse maatschappelijk / religieus gerichte manifestaties in de jaren zestig en zeventig ('Theaterliturgieën', Vredesweken, Derde Wereldcomité's en ontwikkelingsorganisaties), en werkte samen met haar echtgenoot Jan Koperdraat en vele anderen, onder wie Herman Ysebaert.

Op latere leeftijd was zij vooral actief in de Wijze Oude Wijven (WOUW).
Zij publiceerde het 'prentenboek' Is een vrouw een mens? Met gouaches en geschilderde citaten uit bijbel, koran en de literatuur laat zij daarin de vrouw zien van voor de jaartelling tot op heden. Ze toont hoe vrouwen en meisjes door de geschiedenis heen als tweederangs burgers zijn behandeld.
(Uitgeverij An Dekker, Amsterdam, 1991, ISBN 90-5071-096-4 )

Reinout Koperdraat

P.S.:
Het tentoongestelde en ander werk van Toos Koedam is te koop (nadere informatie: tel. 06 - 407 515 26, of e-mail kode@tiscali.nl).

Naar de pagina over Herman Ysebaert of Jan Koperdraat